Svangerskapskontroll

Svangerskapskontrollen i Norge består av 9 kontroller. Når du oppdager at du er gravid, bør du bestille time hos fastlegen med en gang. Første timen er for å finne ut hvor langt graviditeten er kommet, termindato (antatt fødselstidspunkt) og å gi råd om kost og livsstil under svangerskapet.  

Etter dette kommer du til å få time hos fastlege for oppfølging i svangerskapsukene 12, 24, 28, 32, 36, 38 og 40. Du vil også bli henvist til sykehuset for en rutinemessig ultralyd i uke 18.

Svangerskapskontrollene har som utgangspunkt å følge et normalt svangerskap. Man ønsker å trygge og støtte den gravide i de forandringene hun gjennomgår, samt sikre at fosteret er frisk og har en naturlig og sunn utvikling. Det er anbefalt å følge kontrollopplegget selv om man ikke har noen plager. Dersom man plutselig blir syk eller føler at noe er galt, må man ta kontakt med fastlegen mellom kontrollene. 

Til alle kontroller hos oss er det viktig å møte i god tid. Man skal alltid ha med seg svangerskapspapirene som fylles ut på timen i uke 12. Den gravide skal også ta med seg urinprøve som leveres til laboratoriet før timen. På laboratoriet vil den gravide også ta blodtrykk og bli veid før timen. Hos legen vil man lytte etter hjertelyden til fosteret, snakke om symptomer og undersøke den gravide med tanke på sykdom eller dårlig utvikling hos fosteret. Etterhvert vil legen også undersøke med tanke på barnets størrelse og leie i magen. På slutten av graviditeten snakker vi også litt om den forestående fødselen.

Noen gravide velger å gå til jordmor i tillegg til fastlegen. Dette kan man velge selv.

All oppfølging i svangerskapet og sykdom som skyldes svangerskapet er i utgangspunktet gratis. En sjelden gang kan det likevel være utgifter som den gravide må betale selv.

Sykemelding

Dersom du er syk og har et redusert funksjonsnivå, kan du ha rett på sykemelding. Det er da viktig at du så raskt som mulig tar kontakt med legesenteret. For at vi skal kunne vurdere om du har rett på sykemelding, må du inn på en ordinær time. Det er i utgangspunktet ikke lov å sykemelde over nett og en arbeidstaker risikerer i verste fall at NAV underkjenner en sykemelding der legen ikke har hatt pasienten inne til ordinær time. Blir du syk mens legesenteret er stengt og du skulle vært på jobb kan du bruke egenmelding. Har du ikke flere egenmeldingsdager, er det lurt å sende en e-konsultasjon til fastlegen din for å informere om at du ble syk i dag. Deretter kan du ringe for ordinær time når legesenteret åpner igjen. Da kan vi dokumentere at du har kontaktet oss dagen du ble syk.

Har du vært sykemeldt og trenger forlengelse av sykemelding, må du i god tid bestille time. I utgangspunktet har vi ikke satt av timer til at man kan ringe samme dag for å forlenge sykemelding. 

Allergi og allergibehandling

Pollensesongen i Norge varer vanligvis fra slutten av februar til august. Symptomer på pollenallergi er kløende og rennende nese, nysing, nesetetthet og kløende, rennende, hovne øyne.

Har du symptomer bør du bestille time hos fastlegen for samtale og undersøkelse.

Behandlingen starter ofte med lokale øyedråper og nesespray når man har lette plager. Ved mer uttalt allergi, kan man ha behov for sterkere øyedråper og allergitabletter.

Tidligere behandlet man de med sterk allergi også med kortisonsprøyte eller kortisontabletter, men det ansees i dag som uheldig. For de som ikke oppnår tilfredsstillende effekt av vanlig allergibehandling, kan vaksinering være et godt alternativ. Allergivaksinering foregår som regel over 3 år.  

Tips til legebesøket

Relevante lenker

  • Konsultasjonstiden hos legen er lagt opp til én problemstilling pr. konsultasjon. Har du flere helseproblemer, kan det være lurt å sette opp flere legetimer.

  • Skriv gjerne det du vil ta opp ned på en huskelapp, så er det lettere for legen å vurdere problemenes sammenheng, og om det er best med en eller flere legetimer.

  • Helsesjekk/årlig kontroll: Ta alltid med deg urinprøve. (Tas om morgenen etter at du har vasket deg, la første urinstråle gå i toaletet, deretter ca. 1/2dl i et sterlit uringlass fra apoteket. Merk prøveglasset med navn, fødselsnummer, dato og klokkelett. Blir prøven stående mer enn 2 timer før du har legetime, må den oppbevares i kjøleskap)

  • Forsinkelser kan oppstå på et legesenter om akutte hendelser inntreffer. Likevel er det viktig at du møter til avtalt tid. Skulle du bli forsinket til timen din, gi beskjed, så vurderer vi om du kan komme eller om det må settes opp ny legetime.

  • Pasientjournal fra tidligere fastlege (om du er ny hos oss), er det kun du som pasient som kan be om at blir overført. Det er ingen automatikk i dette. Journalen med dine helseopplysninger er et nyttig verktøy i behandlingen for kontinuitet og sikkerhet i behandlingen.